Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Schumann tanácsai fiatal muzsikusoknak

2009. augusztus 29., szombat
A napokban pakolásnál a kezembe akadt egy régi szolfézskönyvem. sok-sok évig forgattam ezt a kis könyvecskét, de még sosem vettem észre, mi van az elejébe írva. Schumann tanácsai fiatal muzsikusoknak.


Legfontosabb a hallás művelése. Jókor kezd meg a hangnemek felismerését! A hang, az ablaküveg, a kakukk- gondolj utána, milyen hangokat adnak.

Szigorúan ütem szerint játsszál! Egynémely virtuóz játéka olyan, mint a részeg ember járása. Ne vedd őket mintaképnek!

Sose kalimpálj céltalanul! Frissen, lélekkel játssz mindig, és sose hagyd a darabot befejezetlenül!

Azon légy, hogy könnyű darabokat játsszál jól és szépen! Ez sokkal helyesebb, mint nehéz darabokat középszerűen előadni.

Gondod legyen rá, hogy hangszered mindig tisztán legyen hangolva!

Nagy figyelemmel légy minden népdalra! A népdal valóságos kincsesbányája a legszebb dallamoknak, és betekintést enged a különféle nemzetek jellemének mélyébe.

Ha idősebb leszel, sohase játsszál divatos semmiségeket! Az idő drága! Száz életet kellene élnünk, ha mindent, ami valami, meg akaránk ismerni.

Nem elég, ha a darabot az ujjaink tudják, neked magadnak is tudnod kell zongora nélkül elzümmögni. Zenei képzeletedet erősítsd meg annyira, hogy a műnek nemcsak a dallamát, hanem a hozzá tartozó összhangzatot is megtartsd emlékezetedben!

3 megjegyzés to Schumann tanácsai fiatal muzsikusoknak:

Gábor írta...

teljesen egyetértek :)

Imi írta...

Ez király! Köszi :) !

Ádi írta...

bár nem zenélek, sőt idegesít ha a zenéről beszélnek mellettem, ez nagyon jónak tűnik és át lehet vonatkoztatni bármi másra is...